Oil Management

Välj rätt typ av olja 

AAK har ett stort sortiment av rapsolja. Genom lokal tillgång av rapsfrön och egen pressning kan vi erbjuda olja såväl från traditionellt frö som från specialvarianter. På grund av ett kallare klimat innehåller den svenska oljan en högre halt Omega 3 jämfört med olja av annat europeiskt ursprung. Genom en skonsam process och hög noggrannhet erhålls en olja med optimal smak och hållbarhet samt högt innehåll av naturligt vitamin E. Rapsolja, såväl den konventionella som nya varianter med hög halt oljesyra, har den lägsta andelen mättat fett av alla vegetabiliska oljor. Med en hög halt enkelomättat fett och ett stort användningsområde är rapsen unik.

 

Svensk rapsolja är absolut bästa valet för vår miljö. En livcykelanalys utförd av RISE, visar tydligt att den svenska rapsoljan är det bästa alternativet jämfört med andra flytande vegetabiliska oljor när det gäller såväl färskvatten- och energianvändning som klimatpåverkan. AAK arbetar kontinuerligt med att minska energi- och vattenförbrukningen samt minska avfall och klimatpåverkande utsläpp. Vi använder idag till största delen bioenergi i vår produktion.

Våra rena oljor är främst tillverkade av rapsolja. Genom lokal tillgång till raps och avancerad reningsprocess kan vi erbjuda en högklassig olja och ren smak. I vårt sortiment har vi även högkvalitativa friteringsoljor som är mycket pålitliga och mångsidiga. De förbättrar smaken på maten när du lagar mat och förhindrar överföring av smak. Våra friteringsoljor låter dig skapa förstklassig mat. Om du också vill sänka det mättade fettet, välj Rapsona High Oleic utan transfett. Kontakta vår säljare för mer information och för råd om oljeval, eller läs mer om friteringsoljor i vår folder 

Top 10 tips för god oil management vid fritering

1. Överfyll inte friteringskorgen
2. Täck över fritösen när den inte används
3. Skimma regelbundet för att ta bort partiklar
4. Ta bort fukt och överflödigt smulor innan du friterar
5. Fritera på korrekt temperatur
6. Slå av eller slå ner temperaturen när fritösen inte används
7. Filtrera oljan dagligen och fyll på till korrekt nivå
8. Använd testningsstickor eller TPM för att veta om oljan behöver bytas
9. Tvätta och torka noggrant innan ni fyller på med ny olja
10. Sortera oljan i rätt avfall